W świecie drożdży, ugniatamy swój chleb
- Szczegóły
- Poprawiono: niedziela, 13, luty 2022 11:56
- Elżbieta Wołoszyn, opiekun Koła Badaczt Przyrody
- Odsłony: 143
W dniu 10.02.2022 r. odbyło się spotkanie kółka dotyczące grzybów, a dokładnie drożdży. Młodzi badacze dowiedzieli się w jakich warunkach rozwijają się drożdże przygotowując ciasto na chleb. I tak drożdże otrzymały cukier i mąkę, by miały czym się odżywiać, ciepłą wodę, bo grzyby rozwijają się w wilgotnym i ciepłym środowisku, a następnie gdy podrosły dodaliśmy resztę mąki, soli i nastąpiła najprzyjemniejsza część, czyli wyrabianie ciasta na chleb. Teraz przydały się silne ręce i ciepło naszych dłoni. I tak wyrobione ciasta trafiły do miski, zostały zabrane do piekarnika i upieczone zostały cztery małe bochenki chleba. Jeden z naszych członków z klasy 5 pracował z nami zdalnie i razem z mamą przygotowali ciasto na pizzę. Gratulacje i smacznego Młodzi Badacze Przyrody